środa, 11 kwietnia 2018

Przepis na stromboli.



   Dawno nie wstawiałam tu żadnego z moich ulubionych przepisów, więc tym razem podzielę się przepisem na stromboli ( czyli coś w rodzaju pizzo-tortilli). Co roku o tej porze wszystko kojarzy mi się z Wenecją, w której między innymi spędziliśmy naszą podróż poślubną. Moment idealny... siedzieliśmy na mostku w słoneczne południe, brodząc nogami w wodzie i jedząc właśnie to cudo.




   Danie jest bardzo proste do wykonania, ale mimo tego możecie sobie je jeszcze bardziej uprościć nie robiąc, a kupując gotowe ciasto - spód do pizzy. Osobiście uwielbiam domowe, którego przepis znajdziecie na dole strony.


  Przygotuj:
- ciasto na pizze
- sos pomidorowy (lub pomidory z puszce i przyprawy np. czosnek, zioła prowansalskie)
- ser (osobiście używam zawsze kulki mozzarelli oraz żółty mierzwiony)
- składniki jak na pizze według uznania ( w naszym przypadku konieczne jest salami i pieczarki)
- świeże zioła, np. bazylia




1. Przygotowujemy sos ( lub pomijamy punkt, jeśli już mamy gotowy).
   Pomidory z puszki blenduję z kilkoma suszonymi pomidorami, paroma listkami świeżej bazylii, 3krople tabasco, sól ziołowa, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Na małej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku i dodajemy zblendowaną masę. Gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę jogurtu naturalnego.




2. Rozkładamy ciasto, rozwałkowujemy na płasko, najlepiej na już wyłożonej papierem do pieczenia formie. Nakładamy lekko ostudzony sos. Wstawiamy piekarnik na 200stopni Celsjusza.




3. Przygotowuję salami- lekko podsmażam je na rozgrzanej patelni - bardzo polecam, ich smak kojarzy mi się wtedy z dobrze zrobionym bekonem.




4. Rozkładam ser mierzwiony, salami, oraz inne wybrane składniki. Jeśli decydujecie się na rukolę czy roszponkę, polecam umieścić je w środkowej warstwie na środku - tak samo z plastrami mozzarelli w kulce. Jak widzicie na zdjęciach składniki układam zazwyczaj na jednej połowie, dzięki tamu więcej się zmieści, a po pokrojeniu będą w każdej porcji. Na koniec 2ga warstwa sera żółtego, mierzwionego w plastrach.

5. Zwijamy w roladę oraz przekrawamy na dowolną ilość (można również po upieczeniu). Zazwyczaj nam starcza 1 blacha na 2 osoby.

6. Pieczemy 20-25min. Podajemy z sosami np. domowym czosnkowym.





SMACZNEGO! :)




Przepis na ciasto do pizzy:
-80g drożdży
- 1/2 szkl. mleka/wody
- płaska łyżeczka soli i cukru
- 2 łyżki oliwy
- ok. 750g mąki pszennej (typ. 500)


Drożdże zmieszać z cukrem, ciepłym (nie za gorącym) mlekiem / wodą oraz 6 łyżkami mąki.
Przykryć i odstawić na ok. 15min - aż wyrośnie.
Do mąki z solą dodać zaczyn, wymieszać i zagnieść. Dodać oliwę i ponownie zagnieść.
Odstawić na ok 10-15min.
Wyłożyć na przygotowaną blachę, rozwałkować i po nakłuwać widelcem ( tylko w przypadku pizzy).
Nałożyć składniki i piec w 200stopniach ok 40min. Ser dodać 15min przed końcem pieczenia.


13 komentarzy:

  1. fajny przepis , ale mi z rożdżami nie pofrodze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł <3

    www.bliskolasu.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to cudownie wygląda! Na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, a pizzę i podobne rzeczy uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis i super jedzonko :)
    Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, z pewnością w najbliższym czasie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. o jacie, ale to pysznie wygląda! Akurat jestem głodna, nie wiem dlaczego zawsze wtedy trafiam na takie smakowite przepisy jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie <3 Muszę wypróbować.
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem czy to ciasto w środku się upiecze -
    a swoją drogą pokażę mężowi ten przepis - może mi zrobi :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze bardzo dziękuję :)