środa, 1 listopada 2017

Pieczone ziemniaczki - przepis



   Jesień kojarzy mi się z jedzeniem ( co pokazuje także poprzednia notatka) ! Uwielbiam korzystać z dobrodziejstw tejże pory, dlatego nieodzowne wtedy są dania z dynią, kurkami (oraz innymi grzybami), pieczonymi ziemniaczkami, śliwkami, daktyle orzechy i wiele, wiele innych. Tym razem chciałabym wam przedstawić jeden z moich prostych przepisów na pieczone ziemniaczki.

   Uwielbiam gotować ( na Instagramie możecie znaleźć wiele moich zdjęć z przepisami), dlatego postanowiłam, że częściej wam będę wstawiała moje sprawdzone przepisy!
  Pieczone ziemniaczki pasują do większości polskich dań, ale także jako przekąska np. do dipu. Najczęściej podaję je z łososiem lub piersią z kurczaka. Najlepiej smakują w mundurkach, podane od razu do stołu.








Przepis:

Składniki:
- ok 10-12 małych ziemniaków w mundurkach
- pół kostki masła
- zioła (np. toskańskie, prowansalskie, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa )

1. Dokładnie umyć ziemniaki. Jeśli jest taka potrzeba zeskrobać oraz przekroić na mniejsze części.
2. W rondelku rozpuścić masło i dodać przyprawy.
3. Ziemniaki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę, a następnie polać masłem z dodatkami.
4. Piec ok. 1h w 200stopniach.




   Przepis jest wyjątkowo prosty i smaczny. Na zdjęciu ziemniaczki są w otoczeniu piersi z kurczaka po alpejsku oraz sałatki z grzankami.

   Kochani, a jakie są wasze sposoby na pieczone, a może grilowane ziemniaczki?

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam;) Uwielbiam pieczone ziemniaczki w mundurkach;) danie wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, też uwielbiam zapiekane ziemniaczki a te w mundnurkach niebo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone ziemniaczki to coś wspaniałego.. :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze bardzo dziękuję :)